تولید لوازم خانگی در قم
اخبار لوازم خانگی

انحصار در صنعت لوازم خانگی به کمک وزارت صنعت و بانک مرکزی

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لوازم خانگی ایران «ال کا ایران»، در شرایطی که بازار لوازم خانگی ایران پس از ممنوعیت واردات لوازم خانگی و ...

بهنام وحیدی | 4 سال قبل

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری لوازم خانگی ایران «ال کا ایران»، در شرایطی که بازار لوازم خانگی ایران پس از ممنوعیت واردات لوازم خانگی و خروج شرکت های کره ای دچار آفت انحصار شده است، حال خبر می رسد که وزارت صنعت و بانک مرکزی در اقدامی عجیب قصد دارند از 1/5 میلیارد دلار ارز دولتی، حدود 600 میلیون دلار آن را به یک شرکت تولیدی لوازم خانگی اختصاص دهد که به عقیده کارشناسان صنعت لوازم خانگی این اقدام به انحصار در صنعت لوازم خانگی منجر خواهد شد.

نوسانات ارزی که از اردیبهشت ماه سال 1397 و با خروج بدعهد آمریکایی از برجام شدت گرفت، باعث شد تا نفس بخش تولید به شماره بیوفتد. در شرایطی که بخش تامین مواد اولیه در صنعت لوازم خانگی وابستگی شدیدی به ارز دارد سرانجام دولت تصمیم گرفت که برای احیای بخش تولید، اقدام به تخصیص ارز برای تولیدکنندگان کند.

در همین راستا مقرر شد که میزان ارز اختصاصی به صنعت لوازم خانگی ایران عددی معادل 1/5 میلیارد دلار باشد و این میزان ارز بین 230 واحد تولیدی لوازم خانگی تقسیم شود. البته که تا روز گذشته ساز و کار خاصی برای چگونگی تخصیص ارز به واحدهای تولیدی گفته نشده بود اما قطعا فاکتورهایی برای میزان اختصاص ارز به هر واحد وجود خواهد داشت تا هر واحد بر اساس میزان توانایی و سهم بازار، بتواند ارز مورد نیاز خودرا دریافت کند.

بیشتر بخوانید:

درخواست 2 میلیارد دلاری تولیدکنندگان لوازم خانگی از وزارت صمت و بانک مرکزی

حال خبر می رسد که وزارت صنعت و بانک مرکزی تصمیم گرفته اند که 600 میلیون دلار آن را به گروه انتخاب اختصاص دهند. این اقدام قطعا کمک خواهد کرد تا انحصار در صنعت لوازم خانگی ایران که تا پیش از این هویدا نبود، به صورت رسمی و قانونی کلید بخورد!!!

البته این بار اولی نیست که تسهیلات ویژه ای به گروه انتخاب اختصاص یافته است. در طرح خرید کالای ایرانی که قرار بود چندین تولیدکننده بزرگ لوازم خانگی با همکاری بانک مرکزی و وزارت صنعت کارت خرید کالای ایرانی را در اختیار خریداران داخلی قرار دهند، در زمان اجرایی شدن آن با انتقاد دیگر تولیدکنندگان همراه شد. در همین رابطه خبرنگار ال کا ایران چند ماه پیش به یکی از واحدهای صنفی در استان مازندران رفت و برای خرید کالای ایرانی توضیحاتی را از فروشنده پرسید. در نهایت مشخص شد که اگر خریدار به غیر محصولات گروه انتخاب هر محصول دیگری را انتخاب کند، این محصولات شامل 9 درصد ارزش افزوده خواهد بود.

به عنوان مثال اگر خریداری قصد خرید لوازم خانگی با اعتبار 30 میلیون تومان داشته باشد و محصولاتی به غیر از لوازم خانگی اسنوا و دوو انتخاب کند می بایست 2 میلیون 700 هزار تومان بابت 9 درصد ارزش افزوده پرداخت کند. اما این میلغ برای خرید محصولات اسنوا 0 درصد خواهد بود. همین امر سبب می شود تا بسیاری از خریداران به واسطه پرداخت نکردن 9 درصد ارزش افزوده محصولات این برند خوب ایرانی را انتخاب کنند.

فروشگاه لوازم خانگی ایرانی

حال این پرسش مطرح است که چرا تسهیلات ویژه برای یک تولیدکننده خاص در نظر گرفته شده است؟ نکته جالب ماجرا اینجاست که انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به عنوان بالاترین مرجع صنعت لوازم خانگی بعد از وزارت صنعت از این موضوع بی اطلاع است. در شرایطی که انتظار می رفت برای اتخاذ تصمیمات اینچنینی با کارشناسان این حوزه مشورت صورت گیرد، وزارت صمت و بانک مرکزی از مشورت با انجمن صنایع لوازم خانگی ایران نیز امتناء کرده و حتی این انجمن را از این اقدام مطلع نکرده است.

در همین رابطه عباس هاشمی؛ رئیس انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در گفتگو با یکی از رسانه های کشور گفته است : «به تازگی مطلع شده ایم که سهم گروه انتخاب از اختصاص ارز 40 درصد از کل ارز این بخش است و 60 درصد باقیمانده این ارز باید بین 230 واحد دیگر تقسیم شود. ما از اجرای این طرح کاملا بی‌خبر بودیم و وزارت صمت این موضوع را به ما اطلاع نداده است. حالا بعد از اطلاع از این خبر،‌ به وزارت صمت نامه نوشته و ایرادات طرح را عنوان کرد‌ه‌ ایم، اما این وزارتخانه تا کنون هیچ جوابی به ما نداده است.»

حسین مدرس خیابانی

وی با اعتراض نسبت به این اقدام گفته است : « وقتی تصمیم گرفته اند که از 1/5 میلیار دلار ارز دولتی، 40 درصد آن را به یک گروه تولیدی اختصاص دهند اولین موضوعی که به ذهن هر شخصی خطور می کند توزیع رانت است. اگر اسم این کار توزیع رانت نیست پس چیست؟»

به گزارش خبرنگار ال کا ایران، در شرایطی قرار است که 230 شرکت تولیدکننده لوازم خانگی از باقی مانده 60 درصدی ارز نیمایی استفاده کنند که بسیاری از تولیدکنندگان از سال گذشته نیز پرونده های تخصیص ارزشان در بانک مرکزی خاک می خورد. این تصمیم وزارت صنعت و بانک مرکزی انتقادات زیادی را به همراه داشته و نکته جالب ماجرا اینجاست که مسئولان این وزارتخانه از پاسخ به پرسش خبرنگاران امتناء می کنند. آنطور که سایت تجارت نیوز نوشته خبرنگار این رسانه از محمدرضا کلامی؛ سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صمت در این خصوص پرسشی را مطرح کرده که در کمال تعجب با سکوت وی مواجه شده و گفته است که جواب خبرنگاران را نمی دهد!!!

نکته دیگر این تصمیم غیرکارشناسانه مربوط به عدم توجه به حق دیگر واحدهای تولیدی لوازم خانگی است. البته که ما نیز معتقدیم تخصیص ارز 1/5 میلیارد دلاری برای تولیدکنندگان لوازم خانگی نمی تواند به صورت مساوی صورت گیرد به این معنی که باید ساز و کار تعیین شود تا هر واحد تولید بسته به شرایط تولید، سهم بازار و میزان ظرفیت تولید ارز نیمایی مورد نیاز خودرا دریافت کند اما پرسش اصلی اینجاست که آیا وزارت صنعت و بانک مرکزی گروه انتخاب را بزرگترین تولیدکننده ایرانی می دانند؟ در همین رابطه به بررسی کوتاه شرایط چند تولیدکننده دیگر داخلی می پردازیم که گویا در دید وزارت صنعت و بانک مرکزی کوچکتر از گروه انتخاب هستند.

لوازم خانگی جی پلاس : گروه صنایع گلدیران نیز پس از قطع همکاری با ال جی در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری مانند رقیب سنتی خود دست از تولید نکشید و برند ایرانی جی پلاس را رونمایی کرد. این برند ایرانی نیز هیچ یک از نیروهای خودرا تعدیل نکرد و در نهایت علاوه بر بازار لوازم خانگی، به بازار کامپیوتر و موبایل نیز وارد شد. این برند به عنوان اولین برند ایرانی است که بعد از سال ها اقدام به عرضه موبایل با برند خود به بازار ایران کرد که علاوه بر کیفیت، قیمت مناسبی نیز داشت.

لوازم خانگی امرسان : امرسان یکی از بزرگترین و قدیمی ترین تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران است که در حال حاضر به عنوان اولین تولیدکننده لوازم خانگی هوشمند در بازار ایران شناخته می شود. سال هاست تولیدات این گروه صنعتی به ویژه در تولید یخچال ویخچال فریزر مورد استقابل مشتریان داخلی است و همین چند ماه پیش بود که این گروه صنعت مورد تایید سازمان ملل و یونیدو نیز قرار گرفت.

لوازم خانگی پاکشوما : پاکشوما نیز یکی از قدیمی ترین تولیدکنندگان لوازم خانگی در بازار ایران است که طی هفته های گذشته از اولین ماشین ظرفشویی کاملا ایرانی رونمایی کرد. محصولات این گروه صنعتی نیز سهم خوبی از بازار ایران داشته و همواره مورد استقبال خریداران است.

لوازم خانگی سام الکترونیک : سام الکترونیک که سال ها به عنوان نماینده رسمی برند سامسونگ در بازار ایران فعالیت می کرد، پس از محدودیت های سیاسی اعمال شده برای ایران و قطع همکاری با سامسونگ، حتی یک نیروی خودرا تعدیل نکرد و در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری برند ایرانی سام را به بازار ایران معرفی کرد. معرفی برند سام باعث شد تا 3 هزار کارگر این شرکت از کا بیکار نشده و بر میزان بیکاری در اقتصاد ایران افزوده نشود.

لوازم خانگی پارس : یکی دیگر از برندهای ایرانی لوازم خانگی است که سال ها در بازار ایران فعالیت داشته و هم اکنون نیز در شرایط ایده آلی به سر نمی برد. لوازم خانگی پارس در شرایط تحریم دست از تولید بر نداشته و اگر قرار به دریافت تسهیلات بیشتر بود، لوازم خانگی پارس به دلیل قدمت و شرایط بد از دیگر برندها مستحق تر است.

لوازم خانگی مادیران : این گروه صنعتی که سال ها در بخش تولید مانیتور و تلویزیون فعالیت داشته نیز در سال گذشته اقدام به تاسیس کارخانه تولید لوازم خانگی در منطقه اتقصادی پیام کرده است. ایجاد چندین هزار شغل در بدترین شرایط تحریمی ایران تنها بخشی از خروجی مثبت این اتفاق است. همچنین تولید محصولات با کیفیت و همکاری با برند تی سی ال که در کارخانه های ایرانی تولید می شود نیز از جمله موفقیت های این شرکت ایرانی است که در اقدامی هوشمندانه با عرضه سهام خود در بورس توانست مانبع مالی مورد نیاز خودرا بدون دریافت تسهیلات بانکی تامین کند.

انحصار، رانت و افزایش قیمت لوازم خانگی

یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که اختصاص 40 درصدی ارز به یک گروه تولیدی لوازم خانگی علاوه بر اینکه شائبه رانت و انحصار در صنعت لوازم خانگی را به همراه خواهد داشت، موجب افزایش قیمت لوازم خانگی خواهد شد.

در شرایطی که 40 درصد از ارز نیمایی با تصمیم وزارت صنعت و بانک مرکزی به گروه انتخاب خواهد رسید، 60 درصد باقی مانده بین 230 تولیدکننده دیگر تقسیم خواهد شد. در این شرایط یک گروه تولیدی که دست بر غذا رقیبان سر سختی نیز در بازار دارد به کمک این تسهیلات می تواند مواد اولیه ارزان تری نسبت به دیگر واحدهای تولیدی تهیه کند و 230 واحد باقی مانده برای ادامه تولید می بایست ارز مورد نیاز خودرا از بازار آزاد تهیه کنند.

در این شرایط مشخص است که واحد تولیدی که ارز نیمایی دریافت کرده، قیمت تمام شده محصولاتش نسبت به سایر واحدها ارزان تر خواهد بود و واحدهای دیگر مجبور به افزایش قیمت محصولات خود هستند. همین امر سبب خواهد شد که یک واحد تولیدی در رقابتی نابرابر پیروز شود و مصرف کننده تحت شرایطی قرار بگیرید که از برندهای ارزان تر خرید کند.

تولیدکنندگان لوازم خانگی

به گزارش ال کا ایران، گروه انتخاب یکی از بزرگترین و با کیفیت ترین تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران است که با عرضه محصولات اسنوا و دوو سهم خوبی از بازار لوازم خانگی ایران را در اختیار دارد. آنچه که مورد انتقاد است تصمیمات غیرکارشناسی و خلق الساعه است که عواقب بدی دارد، بدعتی که باید پیش از گسترش آن مانع آن شد. نگاه به بخش تولید چه در صنعت لوازم خانگی و چه در دیگر صنایع کشور باید منصفانه باشد، اینکه تسهیلات ویژه تنها برای یک گروه صنعتی قائل شویم آغاز ایجاد انحصار در صنعت لوازم خانگی است و باید در تصمیمات اینگونه با کارشناسان و صاحب نظران حوزه مشورت شود.

وزارت صنعت و بانک مرکزی اگر بر این تصمیم خود پا فشاری کنند موجب ایجاد تفرقه در بخش تولید می شوند. موضوعی که دشمن سال ها به دنبال آن بوده و برنامه ریزی های زیادی برای آن کرده است. اینکه خودمان با دست خودمان یک واحد تولیدی را از دیگر واحدهای تولیدی جدا کنیم و تسهیلات ویژه ای برای آن قائل شویم، قدرت رقابت از دیگر تولیدکنندگان لوازم خانگی خواهیم گرفت. مسئولان وزارت صنعت در گذشته نیز اعلام کرده بودند که باید دو تا سه برند ملی لوازم خانگی ایرانی با قدرت در کشور باشد و سایر واحدها باید در راستای تولید قطعات و تجهیزات برای آن برندها فعالیت کنند. به نظر می رسد این اقدام وزارت صنعت در همین راستا بوده که اگر اینچنین باشد باید گفت که مسیر درستی برای رسیدن به این هدف انتخاب نشده است.

در هر صورت باید منتظر ماند و دید که وزارت صنعت و سایر تولیدکنندگان چه واکنشی به این موضوع نشان خواهند داد. در اولین واکنش که رئیس انجمن صنایع لوازم خانگی ایران از این اقدام وزارت صنعت و بانک مرکزی انتقاد و این کار را توزیع رانت خواند.

انتهای پیام/

نظر شما چیست؟