لزوم صدور بیمه‌نامه کالاهای وارداتی در سامانه جامع تجارت
اخبار لوازم خانگی

لزوم صدور بیمه‌نامه کالاهای وارداتی در سامانه جامع تجارت

از آنجایی که کار های تجاری به صورت آنلاین انجام می شود، برای صدور بیمه نامه باید به سامانه جامع تجارت وصل شویم. انجام این کار از زمستان 1402 شروع شده و از دی ماه گذشته صدور بیمه‌نامه باربری فقط برای کالاهایی که شناسه دارند، از طریق سامانه جامع تجارت ممکن شده است.

آتنا میراحمدی | 1 هفته قبل

به گزارش پایگاه خبری لوازم خانگی ایران «ال کا ایران»، وجود کالا های قاچاق علاوه بر اینکه از افزایش ظرفیت تولید بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی جلوگیری می کند، بلکه بر رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی هم تأثیر منفی گذاشته است. به همین دلیل، سیاست‌گذاران در تلاش‌اند با تدوین ضوابط و مقررات، از ورود کالا های قاچاق به کشور جلوگیری کنند. به علاوه در سال 1392 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به تصویب رسید و چندین اصلاحیه نیز بر روی آن اعمال شده بود، اما به دلایلی نظیر کم کاری یا ترک فعل دستگاه‌ها و عدم وجود زیر ساخت‌های لازم، عملاً همچنان حجم انبوهی از اجناس قاچاق به کشور وارد می‌شود.

باوجود تصویب قوانین، کنترل این معضل به‌خوبی صورت نگرفته و کالاهای قاچاق همچنان به‌راحتی در بازار عرضه و از خدمات قانونی همچون بیمه و گارانتی بهره‌مند می‌شوند، البته با اصلاحات صورت‌گرفته، ارائه خدمات بیمه‌ای تنها به کالاهای قانونی امکان‌پذیر است و شرکت‌های بیمه مجاز به بیمه‌کردن کالاهای قاچاق نیستند.

درواقع خدماتی مانند بیمه و گارانتی به کالاهای قاچاق ممنوع است و ارائه این خدمات به معنای نقض قانون است و مجازات ارائه خدمات مثل تعمیر، ضمانت، بیمه و غیره به کالای قاچاق، با علم به وقوع جرم، در قانون جدید، جریمه نقدی معادل یک تا دوبرابر ارزش کالای موضوع تخلف اعلام شده است.

الزام صدور بیمه‌نامه اجناس وارداتی در سامانه جامع تجارت

از آنجایی که کار های تجاری به صورت آنلاین انجام می شود، برای صدور بیمه نامه باید به سامانه جامع تجارت وصل شویم. انجام این کار از زمستان 1402 شروع شده و از دی ماه گذشته صدور بیمه‌نامه باربری فقط برای کالاهایی که شناسه دارند، از طریق سامانه جامع تجارت ممکن شده است. این کار ابتدا برای کالاهای خاصی مانند محصولات دیجیتال و تلفن همراه انجام شد و قرار است به مرور به سایر کالاها هم گسترش یابد.

اخیراً یک اطلاعیه مهم از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منتشر شده است و طبق این اطلاعیه، از تاریخ ۱۰ آبان ۱۴۰۳، شرکت‌های بیمه می‌توانند برای تمامی کالاها بیمه‌نامه و الحاقیه صادر کنند، اما به جز، کالاهایی که به‌صورت غیرتجاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس به بنادر مشخص شده وارد می‌شوند. طبق این اطلاعیه انجام این کار فقط از طریق سامانه جامع تجارت امکان‌پذیر است.

گفته شده این کار اختیاری است و هیچ الزامی برای گرفتن بیمه‌نامه وجود ندارد. اما با این وجود شرکت‌های بیمه نمی‌توانند اجناس وارداتی را از راه‌های دیگر بیمه کنند.

در واقع، همه افراد و شرکت‌ها برای بیمه‌کردن اجناس وارداتی خود باید به سامانه جامع تجارت مراجعه کنند. به زودی آموزش‌های لازم در تارنمای سامانه جامع تجارت قرار خواهد گرفت.

برخی کالاهای وارداتی شناسه کالا ندارند، اما طبق ابلاغیه بیمه مرکزی که به امضای مهدی مختاری، رئیس مرکز فناوری و امنیت اطلاعات این نهاد، رسیده است، همه اجناس، چه دارای شناسه کالا و چه فاقد آن، شامل این مصوبه می‌شوند و هیچ تفاوتی در این مورد وجود ندارد.

در ابلاغیه‌ای که ذکر شد، هیچ الزامی برای بیمه کردن کالاهای وارداتی وجود ندارد. بنابراین، افراد و شرکت‌ها می‌توانند اجناس خود را بدون بیمه نگهداری کنند. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که گمرک بر بیمه کالاهایی که در مرزها هستند، تأکید دارد. به همین دلیل، تجار (حقیقی و حقوقی) یا کوله بران باید برای اجناس خود بیمه‌نامه محلی بگیرند که هزینه‌اش بیشتر از روش‌های موجود در سامانه جامع تجارت است.

همچنین، باید توجه داشت که هر کالا یک شناسه یکتا (HS) دارد و حتی بدون این شناسه هم می‌توان بیمه‌نامه صادر کرد.

در نهایت این روش به کاهش خدمات بیمه‌ای برای کالاهای قاچاق کمک می‌کند. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که هر یک میلیارد دلار کالای قاچاق می‌تواند ۵۰ هزار شغل را از بین ببرد. بنابراین، اجباری کردن صدور بیمه‌نامه باربری از طریق سامانه جامع تجارت می‌تواند ریسک قاچاقچیان را افزایش دهد و به کاهش قاچاق کالا کمک کند./مهر

انتهای پیام/

نظر شما چیست؟