پوشش شیشه‌ای هوشمند
فناوری

پوشش شیشه‌ای هوشمند؛ گامی نوین برای کاهش مصرف انرژی ساختمان‌ها

تیمی از محققان دانشگاه‌های آمریکا و چین موفق به توسعه یک پوشش شیشه‌ای پیشرفته شده‌اند که می‌تواند هم‌زمان با جلوگیری از نفوذ اشعه فرابنفش، میزان مصرف انرژی در ساختمان‌ها را نیز کاهش دهد.

آتنا میراحمدی | 12 دقیقه قبل

به گزارش پایگاه خبری لوازم خانگی ایران «ال کا ایران»، تیمی از محققان دانشگاه‌های آمریکا و چین موفق به توسعه یک پوشش شیشه‌ای پیشرفته شده‌اند که می‌تواند هم‌زمان با جلوگیری از نفوذ اشعه فرابنفش، میزان مصرف انرژی در ساختمان‌ها را نیز کاهش دهد. این فناوری جدید می‌تواند در شرایط آب‌وهوایی متغیر، عملکرد پایداری داشته باشد و به‌عنوان یک گزینه مؤثر در بهینه‌سازی مصرف انرژی شهری مطرح شود.

این پوشش نازک، از ترکیب نیترید بور و کربن ساخته شده و توانایی دارد در برابر تغییرات دما، رطوبت، و خراش مقاومت نشان داده و در عین حال با بازتاب گرمای خورشید، از اتلاف انرژی در فصول گرم و سرد جلوگیری کند. به‌گفته محققان، بهره‌گیری از این فناوری جدید می‌تواند به‌طور میانگین تا ۲.۹ درصد کاهش در مصرف انرژی منجر شود؛ عددی که در مقیاس میلیاردها متر مربع شیشه مورد استفاده در ساختمان‌ها، به‌ویژه در شهرهای پرجمعیت، بسیار قابل‌توجه خواهد بود.

جایگزینی کم‌هزینه برای پوشش‌های رایج

بر خلاف پوشش‌های رایج کم‌گسیل (Low-E) که معمولاً از موادی مانند اکسید قلع یا ایندیوم ساخته می‌شوند، پوشش جدید با استفاده از نیترید بور تهیه شده که ماده‌ای مقرون‌به‌صرفه‌تر است. نکته قابل توجه در این فناوری، فرآیند ساخت آن است که در دمای اتاق و به روش رسوب‌دهی با لیزر انجام می‌شود. این مزیت موجب می‌شود پوشش جدید در مقایسه با پوشش‌های سنتی، نیاز کمتری به انرژی برای تولید داشته باشد.

به گفته «پولیکل آجایان»، استاد نانومواد در دانشگاه رایس، افزودن مقدار اندکی کربن به نیترید بور، توان تابشی آن را به‌شدت کاهش داده و عملکرد حرارتی پوشش را به شکل قابل توجهی ارتقا می‌دهد.

آماده برای تولید صنعتی

با توجه به سطح بالای شفافیت نوری و ضریب پایین انتشار حرارت، این فناوری جدید از سوی محققان دانشگاه چینی هنگ‌کنگ نیز مورد ارزیابی قرار گرفته و برای کاربرد در مناطق پرجمعیتی مانند پکن یا نیویورک مناسب تشخیص داده شده است.

این دستاورد که در نشریه Advanced Materials منتشر شده، نه تنها در صنعت ساختمان‌سازی، بلکه در صنایع مختلفی همچون تولید تجهیزات الکترونیکی، نساجی و حتی پوشش‌های زیستی نیز قابلیت کاربرد خواهد داشت.

این پروژه بین‌المللی با همکاری دانشگاه رایس، دانشگاه چینی هنگ‌کنگ، دانشگاه آریزونا، کرنل و تورنتو انجام شده و می‌تواند تحولی در آینده طراحی پایدار و مدیریت هوشمند انرژی رقم بزند./ایسنا

انتهای پیام/

نظر شما چیست؟