قوانین اشتباه و ممنوعیت واردات مودم | فشار مضاعف بر مصرفکننده و بازار فناوری
در شرایطی که بازار ارتباطات کشور با کمبود و اختلال مواجه است، سیاستهای سختگیرانه و ممنوعیتهای بیضابطه واردات بار دیگر زیر ذرهبین فعالان صنفی قرار گرفتهاند.
به گزارش پایگاه خبری لوازم خانگی ایران «ال کا ایران»، در شرایطی که بازار ارتباطات کشور با کمبود و اختلال مواجه است، سیاستهای سختگیرانه و ممنوعیتهای بیضابطه واردات بار دیگر زیر ذرهبین فعالان صنفی قرار گرفتهاند. به گفته محمدرضا فرجی تهرانی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران، ممنوعیت واردات مودم در سالهای اخیر نهتنها به رشد واقعی تولید داخل منجر نشده، بلکه موجب تحمیل هزینههای سنگین و غیرمنطقی به شرکتهای واردکننده و در نهایت، مصرفکننده نهایی شده است.
فرجی تهرانی میگوید شرکتهای ایرانی برای دور زدن ممنوعیتها، مجبور شدهاند با تولیدکنندگان چینی وارد مذاکره شوند تا مودمها را به صورت اسمبلنشده و بدون بستهبندی خریداری کنند و در ایران مونتاژ کنند. با این حال، چینیها که از فضای ناکارآمد سیاستگذاری در ایران مطلعاند، همان مودمهای باز نشده را ۲۰ درصد گرانتر از مودمهای اسمبلشده با بستهبندی لوکس به شرکتهای ایرانی میفروشند؛ آن هم محصولی که بدون هزینه خط تولید و نیروی انسانی عرضه میشود!
به گفته وی، تولید داخلی توان پاسخگویی به نیاز بازار را ندارد و سیاستهایی که قرار بود به حمایت از تولید منجر شود، در عمل به افزایش قیمت، افت کیفیت و تضعیف رقابتپذیری بازار انجامیدهاند. از سوی دیگر، تنها برندهای درجه دو و سه حاضر به فروش نسخه اسمبلنشده کالا هستند؛ بنابراین یا برندهای معتبر اصلاً به کشور وارد نمیشوند یا مسیر غیررسمی و قاچاق را طی میکنند.
او با اشاره به افزایش تقاضای مودم در هفتههای اخیر، بخشی از این افزایش را ناشی از اختلال شدید اینترنت موبایل در زمان ناآرامیها و تغییر گرایش کاربران به اینترنت خانگی میداند. همچنین بخشی از مردم بهدنبال خرید مودمهای نسل جدید با قابلیت نصب VPN هستند؛ قابلیتی که برای گیمرها و بسیاری از کاربران دیگر، جنبه فنی دارد و نه الزاماً دسترسی به محتوای غیراخلاقی.
تجربه تکراری در ممنوعیت واردات تجهیزات شبکه
فرجی تهرانی همچنین به تجربه مشابهی در ممنوعیت واردات سوئیچهای شبکه اشاره میکند. به گفته او، پس از فشار یک سندیکا، واردات این تجهیزات نیز بهطور موقت متوقف شد که در همان مدت کوتاه قیمت سوئیچها در بازار تا ۸۰ درصد افزایش یافت. بررسیها نشان داد ظرفیت تولید واقعی واحد موردنظر، تنها ۴ هزار دستگاه در بهترین حالت است؛ در حالی که تنها واردات یک مدل از این تجهیزات، بیش از ۹۰ هزار دستگاه بود.
او هشدار داد در کنار مسئله ظرفیت تولید، کیفیت محصولات داخلی نیز باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد؛ زیرا استفاده از تجهیزات فاقد ایمنی میتواند نهادهای حساس و کاربران حرفهای را در برابر تهدیدهای جدی مانند هک و نفوذ امنیتی قرار دهد./ایسنا
انتهای پیام/